Verzorging

Stephanotis floribunda

De Stephanotis floribunda komt oorspronkelijk uit het tropische Madagaskar. De oerwouden van Madagaskar zijn warm en vochtig en het regent er veel. De verdamping van de regen zorgt voor mistnevels tussen de bomen waardoor het licht gefilterd word. Het gefilterde licht, de vochtigheid en de warmte zijn ideaal voor de Stephanotis, maar ook voor andere planten. Om niet in de schaduw te raken van andere planten, klimt de Stephanotis. Dit klimmen doet hij door de lange ranken om bomen of andere voorwerpen de slingeren.

Als de Stephanotis genoeg licht heeft opgevangen, maakt hij bloemknoppen. Deze knoppen groeien uit tot trossen met bloemen in de vorm van witte sterren, die vooral ’s avonds en ’s ochtends heerlijk geuren. Als de bloemen uitgebloeid zijn, kan de Stephanotis weer nieuwe bloemen aanmaken maar alleen op nieuw stengels. Daarom kan de Stephanotis heel groot en oud worden.

Je kan de Stephanotis bijna het hele jaar rond kopen, in tuincentra en bloemenwinkels. Is de Stephanotis niet te koop bij een winkel in de buurt, dan is er ook nog een mogelijkheid om een plant op internet te kopen.

De planten zijn verpakt in een plastic hoes, als bescherming voor beschadiging en uitdroging tijdens het transport van de kas naar de winkel. Als het buiten kouder is dan 10 °C, dan helpt de plastic hoes ook een beetje tegen de kou. Bent u van plan om een lange tocht te maken met de Stephanotis in de kou, dan raden wij u aan om de plant goed in te pakken.

De Stephanotis is niet heel kieskeurig, maar is gewend aan gefilterd licht, warmte en een hoge luchtvochtigheid. Voor het beste resultaat zet u, uw Stephanotis niet op een plek met direct zonlicht, uit de tocht en zonder veel temperatuurswisselingen. Zo kunnen de bloemen van de Stephanotis wel weken lang bloeien.
Zijn de bloemen uitgebloeid, verwijder deze bloemen dan gerust. Hierdoor heeft de plant meer energie over om nieuwe bloemen te maken.

Tip: Zet de Stephanotis niet boven een verwarming. De verwarming verlaagt de luchtvochtigheid en hier houdt de Stephanotis niet van.

De Stephanotis heeft direct na het inkoopmoment water nodig. Het beste kunt u de plant een kwartier in een laag water zetten en daarna laten uitlekken door de plant even scheef te houden, zodat het overtollige water weg kan lopen.
Hoeveel water de Stephanotis nodig heeft verschilt per keer. We raden aan om, om 2-3 dagen de plant een kopje water te geven.
Het beste is er voor te zorgen dat de grond vochtig blijft en niet droog wordt. Een goede indicatie voor te droge grond, is als de bloemen slap gaan te hangen. Als de bloemen slap gaan hangen en de grond is vochtig dan is er iets anders aan de hand, de plant heeft dan te veel zonlicht gekregen of de potgrond is tijdelijk veel kouder dan de omgeving.

Let op! De Stephanotis houdt niet van natte voeten. De plant houdt van vochtige aarde maar er mag geen water in de sierpot blijven staan.

Als u de Stephanotis weer opnieuw wil laten bloeien, dan moet u de uitlopers laten groeien. Dit is belangrijk want er kunnen geen nieuwe bloemen groeien op de plek waar al eerder bloemen hebben gezeten.
U kan het beste 1 of 2 uitlopers laten uitgroeien en de overige verwijderen. Hierdoor heeft de plant meer energie over voor het maken van nieuwe bloemen. Als de uitlopers lang genoeg zijn, kan u ze in de boog draaien zodat de plant er mooi uit blijft zien.

Tip: Als u de Stephanotis overpot in een grotere pot, kunnen de wortels beter groeien. Met betere wortels kan de plant makkelijker in bloei komen.

Heeft u nog vragen die niet beantwoord zijn? Stuur een vraag op en wij proberen die zo snel mogelijk te beantwoorden